HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

34.   Dat is snel!

Aangemaakt door G.A. Koeze, 17 maart 1999
Bron: ?

De firma Overtoom, waar je bedrijfsinventaris kunt kopen, heeft jarenlang reclame gemaakt voor de snelle wijze waarop men een bestelling bij het bedrijf bezorgt. Terwijl de bedrijfsleider de bestelling nog doorbelt rijdt de auto van Overtoom met de bestelde artikelen al het terrein op.

Overtoom is gevestigd in Den Dolder. Zoek die plaats maar eens op in je atlas. Bedrijven die door het hele land goederen moeten vervoeren hebben een logistiek probleem. De plaats van waar je goederen wilt vervoeren, het distributiecentrum, moet zodanig liggen, datje zo weinig mogelijk kilometers hoeft af te leggen om alle klanten te kunnen bezoeken. Want kilometers kosten geld. Het totaal aantal kilometers dat door alle auto's van het bedrijf wordt afgelegd hangt af van het aantal ritten dat men maakt. Wanneer een bedrijf dagelijks zijn meeste ritten naar Amsterdam maakt, dan moet het zich niet in Appingedam vestigen.

Het vinden van een geschikte plaats voor een distributiecentrum hangt af van zeer veel factoren. In deze praktische opdracht laten we een aantal factoren buiten beschouwing. Voor het bedrijf "Logicenter" gaan we een geschikte vestigingsplaats zoeken voor haar distributiecentrum. Het bedrijf zal transporten gaan verzorgen naar alle plaatsen in de regio met meer dan 50.000 inwoners. Per 50.000 inwoners zal één transport plaats vinden per week. Dus een plaats met 183.000 inwoners kan 3 transporten tegemoet zien.

Het bedrijf heeft voldoende vrachtauto's om alle transporten uit te voeren. Men wil echter het totale aantal af te leggen kilometers zo klein mogelijk houden.

1. Kies een regio in Nederland met een oppervlakte van ongeveer drie provincies.

2. Maak een tabel met alle plaatsen van 50.000 of meer inwoners in de gekozen regio en zet het inwonertal erbij.

3. Bepaal van elke plaats hoeveel ritten er wekelijks naar toe moeten.

4. Kies een centraal gelegen plaats en bepaal voor die plaats het aantal kilometers dat door het bedrijf "Logicenter" moet worden afgelegd, in het geval dat het distributiecentrum in de door jou gekozen plaats wordt gevestigd.

5. Bedenk een methode om de gunstigste vestigingsplaats te vinden.

6. Zoek met je methode de meest gunstige vestigingsplaats.