HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

11. Mobiel bellen

Aangemaakt door G.A. Koeze, 12 februari 2000
Bron: WWW-lympiade 2000

 

Je wordt tegenwoordig gek gemaakt met advertenties voor mobiel bellen. Radio, TV, kranten, tijdschriften: noem maar op. Je wordt bijna gedwongen een GSM te kopen. De keuze is echter behoorlijk lastig. Kies je een pre-paid kaart, of een abonnement? En bij wie dan? Er zijn in Nederland meerdere "aanbieders": KPN (www.kpn.nl), Libertel (www.libertel.nl), Telfort (www.telfort.nl), Ben (www.ben.nl). Daarnaast kun je kiezen uit een enorm aantal telefoons. Wil je één die "in" is, of wil je de goedkoopste? Of kies je liever voor een aanbieding? Een groot aantal factoren kan een rol spelen bij het maken van een keuze, denk maar aan:

Het bereik, wat is de dekking: landelijk of (nog) niet landelijk? 
Kun je in binnen- en buitenland bellen/gebeld worden? 
Zijn er wel of geen aansluitkosten? 
Het type toestel (uitgebreide functies of niet, gebruiksduur batterij, gewicht)
Wil je pre-pay of abonnement?
Wat zijn de abonnementskosten?
superkleinetelefoon
Wanneer wordt piek/dal-tarief gerekend?
Hoeveel kost bellen per minuut?
Hoe is de kwaliteit/betrouwbaarheid van het netwerk? 
Wat is de service, de ondersteuning bij problemen? 
Wat wil je maximaal uitgeven? 
Wat worden omgerekend de kosten per maand? Wat reken je dan allemaal mee? 
Wat zijn de kosten op lange termijn? 
Kun je gemakkelijk van je abonnement af? 
Wil je later een ander toestel? Of een ander abonnement? 
… en zo kun je nog wel even doorgaan.

De opgave

Een rapportage van een adviesbureau op het gebied van mobiel bellen

Vooraf
In de inleiding op de eerste bladzijde kun je lezen wat allemaal mee kan spelen bij de aanschaf van een geschikte mobiele telefoon met 'pre-paid' of abonnement. Voor elke persoon is de situatie anders, en zal de keuze waarschijnlijk op een ander toestel, een andere aanbieder en een andere 'belvorm'(soort abonnement of pre-paid) vallen.
Stel je voor dat jullie met je team een onafhankelijk adviesbureau oprichten. De bedoeling van het adviesbureau is om al jullie klanten een onderbouwd 'advies op maat' te geven over toestel, belwijze, kosten, etc. Om niet bij iedere klant het wiel weer opnieuw uit te hoeven vinden, ontwerpen jullie daartoe een beslismodel waarmee jullie vrij snel voor ieder verschillend profiel zo'n advies op maat kunnen leveren.

Wij hebben al zes van jullie klanten aangeleverd.
Hoe verschillend hun wensen en situaties kunnen zijn, kun je verderop in deze opdracht zien bij de tabel met profielen van deze mobiele bellers. Het moge duidelijk zijn dat het niet zo eenvoudig is om voor ieder van hen het meest geschikte toestel (met of zonder abonnement) te kiezen.
Er zijn al vergelijkende onderzoeken gedaan, maar die zijn nogal oppervlakkig. Meestal wordt er vergeleken op een paar zaken. Je kunt dan als klant alleen daarop je keuze baseren. Andere factoren worden niet meegenomen. Om mensen zoals die in de profielen voorkomen, goed en efficiënt van advies te dienen heb je toch wel een uitgebreider beslismodel nodig.

 

De opdracht
Jullie vormen een adviesbureau op het gebied van mobiel bellen, en leveren een onderbouwd advies op maat voor ieder van de zes klanten die gedurende deze week nog mobiele bellers willen worden. Je levert die adviezen op basis van hun profielen. Verder laat je zien wat voor beslissysteem jullie binnen je bureau ontwikkeld hebben om zo goed en efficiënt mogelijk deze en alle toekomstige cliënten van passend advies te voorzien.
De zes adviezen en jullie beslismodel verwerk je in een rapport.

Natuurlijk mag je als adviesbureau iedere bron van informatie gebruiken die tot je beschikking staat: kranten, tijdschriften, winkels, televisie, etc. Ook het internet heeft een schat aan informatie; een aantal bronnen hebben we reeds voor je op een rijtje gezet.
Vermeld natuurlijk wel altijd waar je je informatie vandaan gehaald hebt. Streef er naar echt je eigen systeem op te zetten, waarmee je zoveel mogelijk verschillende soorten klanten goed en zeker zult kunnen helpen.

   

 

Profiel

Omschijving

Vincent

Vincent is een dertiger. Hij heeft werk waarbij hij veel aan de computer werkt. Hij correspondeert veel via de e-mail. Hij heeft nog geen mobiele telefoon. Hij wil er wel een kopen. Daarbij heeft hij de volgende eisen: als hij van provider wisselt wil hij zijn oude nummer houden; hij wil zo'n abonnement hebben dat zich aanpast aan z'n belgedrag; hij wil graag integratie met zijn telefoon thuis (met name kosten-drukkende integratie: hij wil geen dubbel abonnement). Daarnaast stelt hij prijs op de volgende extraatjes: hij denkt gebruik te maken van sms; hij zou graag e-mail op z'n telefoon willen hebben en hij wil er graag een kalender op.

Patrick

Patrick is 20. Hij is veel onderweg in de auto in Nederland; vaak meerdere dagen achter elkaar. Hij wil graag goed landelijk bereikbaar zijn en kunnen bellen. Hij denkt dat Libertel daarvoor het best geschikt is. Voorlopig gaat hij alleen naar het buitenland met vakantie. Hij hoeft daar niet bereikbaar te zijn of mobiel te kunnen bellen. Wel wil Patrick de mogelijkheid hebben om dat in de toekomst eenvoudig te kunnen organiseren als hij in het buitenland gaat werken of zo. Hij wil dan wel het liefst z'n eigen nummer houden. Patrick belt niet zo vaak (hooguit 1 keer per dag). Verder moet de telefoon er mooi uitzien en een goede display hebben.

Linda

Linda is 17 en net geslaagd voor de havo. Ze gaat door naar vwo 5. De laatste tijd zijn de telefoonkosten bij haar thuis nogal gestegen en haar ouders hebben dan ook besloten Linda als kado f300,- te geven te besteden aan 'telefoneren.' De afspraak is dat ze dan thuis alleen nog korte dringende gesprekken mag voeren en dat ze alle andere kosten zelf betaalt. Linda wil graag een mobiele telefoon waar ze op school mee voor de dag kan komen. Verder moet de telefoon klein zijn zodat ze er stiekem op school mee kan bellen; 't liefst ook met een 'trilfunctie'. Ze wil in ieder geval een deel van het geld overhouden om aan de 'belkosten' te besteden. Gelukkig wonen al haar vriendinnen en vrienden in de buurt. Eerst gaat ze nog op vakantie 'interrailen' met 3 vriendinnen ze willen graag naar Griekenland, haar ouders zouden het wel prettig vinden als ze dan bereikbaar was.

Maria

Maria (bijna 40, alleenstaande moeder met Spaanse achtergrond) heeft besloten haar gewone telefoon-abonnement bij KPN op te zeggen, en alleen nog maar mobiel te bellen en ze is dus ook alleen nog maar mobiel bereikbaar. Maria wil in de Randstad bereikbaar zijn en op weg naar en in Spanje (waar haar familie woont). Haar toestel hoeft niet veel te kunnen, maar telefoonnummers onthouden en vooral de kosten bijhouden vindt ze wel belangrijk. Behalve dat ze de goedkoopste oplossing wil, wil ze ook graag weten waar ze op moet letten bij het bellen om de kosten laag te houden (ze wil dat haar kinderen niet 'zomaar' veel kunnen bellen!); met andere woorden, ze kan wel een (realistisch) beladvies gebruiken. Verder wil Maria haar familie, vrienden en kennisen (mensen die haar bellen) wel te vriend houden. Die wil ze zo min mogelijk op kosten jagen. En mocht ze ooit van soort abonnement (of pre-paid) willen wisselen, dan wil ze zeker haar nummer behouden!

Anouk

Anouk is 55 jaar, getrouwd. De kinderen zijn het huis uit en ze woont met haar man en de hond in Friesland. Ze zijn vaak op stap (ze maken lange tochten door de natuur) en vinden het toch wel handig om bereikbaar te zijn. Zelf bellen ze zelden met de mobiele telefoon; alleen in geval van nood. Een telefoon die nummers onthoudt is handig en een accu die niet snel leeg is. Verder willen ze graag één voice-mail voor de 'vaste' telefoon en de mobiele telefoon.

Saïd

Saïd (26) werkt op een accountantskantoor, in de regio Friesland/Groningen/Drente. Hij geeft financiële adviezen. Iedereen op kantoor mag een mobiele telefoon van het merk Nokia aanschaffen. Maandelijks wordt hiervoor f50,= vergoed. Saïd wil ervoor zorgen dat hij (inclusief de afschrijving van het toestel in één jaar) daar niet overheen gaat. Hij belt voor z'n werk (in het binnenland) mobiel circa 15 minuten per werkdag (tijdens kantooruren). Saïd wil z'n keuze zo maken dat hij ook privé nog mobiel kan bellen zonder zelf bij te hoeven betalen.

Hieronder staan enkele bronnen met informatie over mobiel telefoneren; het lijstje is echter niet compleet!

 

Bron

Omschrijving

www.bellen.com

Vergelijkingen tussen de verschillende aanbieders.

www.gsm.nl

Informatie over aanbiedingen en details over verschillende abonnementen en telefoons.

www.gsmworld.com

GSM informatie site

www.gsminfo.nl

Nog een GSM informatie site

www.gratis.nl

Allerlei gratis diensten, ook voor de mobiele telefoon

www.belwijzer.nl

Uitrekenen wat voor u de goedkoopste carrier is!