HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

Praktische Opdracht Wiskunde

 3 Havo

(Deze pagina is nog niet bijgewerkt voor het jaar 2005/2006)

Ter voorbereiding op het maken van een grote praktische opdracht in 4 Havo moet je ook een opdrachtje in 3 Havo uitvoeren. Het cijfer voor deze opdracht telt mee als proefwerkcijfer.

Je mag de praktische opdracht alleen maken, maar je mag hem ook samen met iemand anders maken. Dat laatste is beter, want minder werk.

Tijdpad

Week 6 (dus uiterlijk vrijdag 11 februari): Onderwerpkeuze en de namen van se samenwerkende mensen (geef dit door via e-mail of  live)
Week 10 (dus uiterlijk vrijdag 11 maart): Voortgangscontrole (laten zien wat je gedaan hebt en mededelen hoe je werkstuk wordt gepresenteerd)
Week 13 (dus uiterlijk vrijdag 1 april): Deadline inleveren werkstuk.

N.B. Als je je niet aan dit tijdpad houdt kost dat punten.

Informatie voor het maken van de opdracht kun je halen uit boeken, CD-ROMs, Internet, enz. Vermeld wel welke bronnen je gebruikt hebt. Een goede tip voor internet is de wiskundepagina op de website detas.koezeweb.info . Overigens kun je op die site ook voor andere vakken links vinden.

Heb je vragen, dan kun je die altijd aan mij stellen: live of per e-mail (zie de studiewijzer).

Wat is een logboek? Dat is een A4-tje, waarop je bijhoudt hoeveel tijd je aan je werkstuk besteedt (zoveel uur internet, zoveel uur schrijven, ) en, als je met zijn tween werkt, wie wat doet. Je kan een eigen logboek ontwerpen, maar je kan ook een voorgedrukt exemplaar bij mij krijgen of downloaden.

Wijze van inleveren                                        

Je kunt je werkstukken electronisch inleveren op het adres werkstukken@koezeweb.info. Na inleveren krijg je automatisch een ontvangstbevestiging, zodat je ten eerste zeker weet dat het goed is aangekomen en ten tweede een bewijsstuk hebt dat je het op tijd hebt ingeleverd. Het is een eis dat je je werkstuk als een geheel (dus in n bestand) inlevert. Losse bestanden levert een minpunt voor de verzorging op. Een bijgeleverd virus staat garant voor het cijfer 1 (ook al wist je nergens van), dus laat ook je virusscanner nog even naar het werkstuk kijken.

Het is ook mogelijk om je werkstuk uitgeprint op papier in te leveren.

Mocht je andere plannen hebben en je werkstuk in de vorm van een spreekbeurt, een Powerpointpresentatie, een website, een CD-ROM, een video, enz. willen opleveren, dan kan dat natuurlijk ook, maar wel in overleg.

Vormgeving

Al het werk moet opgemaakt zijn m.b.v. een tekstverwerker (als je thuis niet over een computer beschikt, dan zul je dat op school moeten doen). Het is verplicht om voor de hoofdtekst een 12-puntsletter te gebruiken (je docent wordt ook een jaartje ouder). Zorg er voor dat de spellingscorrector je werkstuk bekeken heeft. Letterlijke citaten moeten in een schuin lettertype staan. Op de voorpagina moet je naam staan. Aan het eind van het werkstuk moet een duidelijke bronvermelding staan (titel en schrijver van boeken, correcte internetadressen, ).

O ja, om discussies te voorkomen nog dit: Je mag hoogstens een zin of twee zinnen letterlijk citeren uit een boek of van een website. In principe moet alle tekst je eigen werk zijn. Je kan dus wel een stuk tekst van een website in je eigen woorden navertellen. Bij plagiaat (het knippen en plakken van stukken uit websites) worden minpunten toegekend (of zelfs het cijfer 1 !).

Beoordeling

Het standaardcijfer voor dit werk is een 7. Voor erg origineel werk wordt het cijfer hoger en voor afgeraffeld werk lager en indien erg onder de maat zelfs onvoldoende.

N.B.  Overdrijf de tijd die je aan het werkstuk besteedt niet, want je hebt ook nog andere vakken. Het is niet nodig om de volledige opdrachten te maken. Zorg er alleen voor dat je een mooi en afgerond werkstuk maakt. Voor vragen en adviezen kun je altijd bij mij terecht, live of per e-mail.

En nu het belangrijkste: wat zijn de onderwerpen? Welnu, er is keuze genoeg.

I. Allereerst hebben we een verzameling webquests in de aanbieding. Dat zijn opdrachten die met behulp van Internet gemaakt moeten worden. De volgende onderwerpen zijn beschikbaar:

1. De Getallen van Fibonacci

2. De Gulden Snede

3. De Driehoek van Pascal

4. De Stelling van Pythagoras

5. Landen kleuren

6. Vlakvullingen

7. Leesbaarheid

8. Priemgetallen

9. Routeplanner

10. Pizza maken

II.  In het menu-item Pr.Opdr. staan bijna 50 onderwerpen bestemd voor de Tweede Fase (de bovenbouw dus). Je mag daar ook een voor jou interessant onderwerp uitkiezen (als je op een titel klikt komt de hele opdracht tevoorschijn). Bedenk wel dat je niet de hele opdracht hoeft uit te voeren, want deze opdrachten kosten je ongeveer 20 uur. Het is wel mogelijk om, als je uit deze opdrachten kiest, het werkstuk later in 4 Havo uit te gaan breiden en daar dan ook te gebruiken als praktische opdracht. Overleg desnoods even met mij.

Veel succes en plezier.