HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

40. Wiskunde op postzegels

Aangemaakt door:       G.A. Koeze, 1999
Bron: G.A. Koeze

Deze opdracht is bij uitstek geschikt voor postzegelverzamelaars, want zij kunnen hun hobby zo combineren met hun studie.

Postzegels worden uiteraard gebruikt voor het frankeren van post, maar bovenal gebruiken alle landen ter wereld postzegels ook als een soort visitekaartje om de aandacht te vestigen op allerlei aspecten van het betreffende land. Zo zijn er postzegel gewijd aan beroemde personen, gebeurtenissen, herdenkingen, onderwerpen uit de wetenschap, maar ook de natuur, symbolisme en vele andere zaken zijn als thema op postzegels terug te vinden. Er zijn verzamelaars die postzegels van een land verzamelen, maar er zijn ook themaverzamelaars. Die laatste categorie bestaat uit filatelisten die alle postzegels met afbeeldingen betreffende een bepaald thema verzamelen. Thema’s kunnen zijn: wetenschap, bloemen, Napoleon, ruimtevaart, de zee, enz.

 Jouw opdracht luidt als volgt:

 Denk je in dat je themaverzamelaar bent met als onderwerp “Wiskunde op postzegels”. Ontwerp nu een aantal bladen in je postzegelalbum (bijv. tussen vijf en tien) met op elk blad een postzegel (origineel of afbeelding) met een wiskundig onderwerp. Vul elk blad volledig met zo veel mogelijk informatie over het op de postzegel afgebeelde onderwerp.  Denk daarbij ook aan de eis dat je genoeg aandacht besteedt aan de echt wiskundige aspecten van het onderwerp. Maak van deze verzameling een aantrekkelijk geheel.

 

 

 URL (met voorbeelden):

 http://members.tripod.com/jeff560/index.html  
http://www.mathekiste.de/neuv6/briefmarken.htm