HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

28.      De Amerikaanse Presidentsverkiezingen

Aangemaakt door  G.A. Koeze, 2 februari 1999
Bron:  G.A. Koeze en Internet

Eens in de vier jaar, op de eerste dinsdag na de eerste maandag in november, vinden in de Verenigde Staten de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats.

De President wordt niet rechtstreeks door de kiezer gekozen, we noemen dat getrapte verkiezingen, Elke staat fungeert als district en zo’n district vaardigt een aantal kiesmannen af. De kiezer brengt zijn stem uit op een kiesman van zijn staat. Van elke kiesman is vooraf bekend op welke presidentskandidaat hij zijn stem uitbrengt.

 Interessant in dit systeem is dat in elke staat het “winnaar-krijgt-alles”-beginsel geldt, D.w.z. dat de kandiaat die de meeste stemmen in een staat verovert, als is het met een verschil van één stem, krijgt alle kiesmannen van die staat op zijn naam.

Het aantal kiesmannen waarmee een staat wordt vertegenwoordigd is gelijk aan het aantal afgevaardigden plus het aantal senatoren van die staat.  Iedere staat heeft 2 senatoren (behalve Washington D.C., want die heeft geen senatoren) en een verschillend aantal afgevaardigden (zie tabel op de bijlage).

Opdrachten

Maak een werkstuk waarin de verkiezingsprocedure zo goed en zo duidelijk mogelijk wordt uitgelegd.

Probeer de resultaten van de laatste verkiezing te vinden en laat door een berekening zien hoeveel kiesmannen Clinton en zijn tegenkandidaten kregen (als je die resultaten niet kunt vinden, werk dan met de uitslag van 1976 die je als bijlage bij deze opdracht aantreft).

Simulatieprobleem: Stel dat er twee presidentskandidaten zijn. Je weet dat een kandidaat die de helft plus één stemmen in een staat behaalt, alle kiesmannen op zijn naam krijgt. Reken uit hoeveel stemmen je minimaal nodig hebt om de presidentsverkiezingen te winnen.

Voorzie je werkstuk van passende tabellen, grafieken en illustraties.

  Socks, the First Cat                                           

 

 

                                                                     Buddy, the First Dog

URL's:   
http://www.nara.gov/fedreg/elctcoll/index.html#top
http://www.nrc.nl/W2/Lab/AmVerkiezingen/inhoud.html
http://odur.let.rug.nl/%7Eusa/P/