HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

De Pizza FamiliereŁnie

Inleiding

Je familie gaat een reŁnie houden. De vorige keer was het niet zo'n succes, omdat iedereen klaagde over het eten. Deze keer zijn jullie verantwoordelijk voor het culinaire gebeuren.

Na wat brainstormen hebben jullie besloten om zelf pizza's te gaan maken voor de hele familie. Jullie hebben jullie moeders om advies gevraagd en die hebben jullie de volgende informatie gegeven: er komen 60 mensen naar de reŁnie en ieder van hun moet 4 stukken pizza krijgen (een stuk betekent een halve pizza). Bovendien kregen jullie te horen dat er een keuzemogelijkheid moet zijn, d.w.z. er moeten drie soorten pizza's komen, waarbij 1/3 deel van de eerste soort moet zijn, 1/3 deel van de tweede soort en 1/3 deel van de derde soort.

De Opdracht

Het eerste probleem is dat jullie nog nooit zelf pizza hebben gemaakt en dat er geen enkel kookboek in huis is. Gelukkig weet een goede vriend een website en hij heeft jullie beloofd dat je op internet recepten kunt vinden voor het deeg, voor de saus en voor het maken van pizza's.

Het tweede probleem is dat jullie moeten weten hoeveel van ieder ingrediŽnt jullie moeten kopen. Gelukkig beschikken jullie over een spreadsheetprogramma waar je dit soort berekeningen mee kunt maken.

Overigens willen jullie moeders precies weten wat ieder van jullie heeft bijgedragen aan deze taken.

 

Het Proces

1. Zoek op internet een recept voor pizzadeeg, een recept voor de saus en drie recepten om een pizza te maken. Hou er rekening mee dat een aantal pizzarecepten inclusief het deeg en de saus zijn en dat heeft natuurlijk invloed op de hoeveelheid die je nodig hebt.

2. Als je de recepten hebt ga je uitzoeken hoeveel je nodig hebt van de verschillende ingrediŽnten. Wellicht is het handig om daar een aantal verschillende spreadsheets van te maken.

3.  Er zal een spreadsheet nodig zijn voor de benodigde ingrediŽnten van het deegrecept. Bedenk daarbij goed voor hoeveel pizza's je het deeg nodig hebt.

4. Evenzo zal er een spreadsheet nodig zijn voor de ingrediŽnten van het sausrecept.

5. Dan zal er een spreadsheet nodig zijn voor het complete pizzarecept voor de drie verschillende soorten pizza's.

6. Tenslotte zal er een spreadsheet nodig zijn om een boodschappenlijstje samen te stellen.

7. Nadat de spreadsheets gemaakt zijn, noteer je in je logboek hoeveel ieder groepslid bijgedragen heeft aan deze opdracht.

Bronnen

Hieronder volgen een aantal Engelstalige en Nederlandstalige bronnen. Je kunt ook andere bronnen gebruiken (mits duidelijk vermeld) en/of je eigen fantasie laten werken.


Recepten

http://www.webchef.nl/recept/itali%EB/pizza/

http://www.jannekes.nl/index.htm?url=/pizza/index.htm

www.allrecipes.com/

www.cooking.com/

verybestmeals.com/

 

Excel handleidingen

http://www.sip.be/cursus/excel/inhoud.htm

www.econ.kuleuven.ac.be/eng/tew/academic/orstat/edu/excel97.pdf

 

Conclusie


Geef ook antwoord op de volgende vragen:

1. Hadden jullie enig idee dat er zo veel verschillende types pizza bestonden?

2. Zou het eenvoudiger zijn geweest als je alle berekeningen met de hand zou hebben gedaan in plaats van met spreadsheets?

3. Wat zou je moeten doen als je, klaar met je boodschappenlijstje, te horen had gekregen dat er nog 20 mensen extra zouden komen?

4. Hoe moeilijk zou het zijn geweest om het overzicht over de hoeveelheden benodigde ingrediŽnten te houden als je geen spreadsheets zou hebben gemaakt?

 

O ja, .... als je een van jullie recepten gebruikt om echt een pizza te maken, dan is het verstandig je leraar een stuk te laten proeven, want de kwaliteit daarvan zou natuurlijk het beoordelingscijfer kunnen beÔnvloeden.