HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

Sportstatistiek

 

Inleiding

Bij Statistiek bestudeer en analyseer je hoeveelheden gegevens. Statistiek wordt elke dag overal op de wereld gebruikt. Een van de populairste toepassingen van Statistiek vind je in het sportgedeelte van de krant. Sportverslaggevers over de gehele wereld gebruiken Statistiek om de kwaliteiten van spelers te analyseren en hun prestaties van dag tot dag. Statistiek wordt zelfs gebruikt om te voorspellen hoe een speler zal presteren in de toekomst. Ook worden de statistieken van een speler gebruikt om te bepalen hoeveel geld hij zal vangen als hij een contract ondertekent.

Taak

Schrijf drie sportcolumns waarin je de statistieken van een speler analyseert en waarin je deze statistieken gebruikt om te bepalen hoe deze speler in het komende seizoen zal presteren. Kies voor je columns spelers uit verschillende takken van sport, zoals bijvoorbeeld een voetballer, een basketballer, een schaker of wat je dan ook interesseert.

Bronnen

Bedenk bij het werken met spelersstatistieken aan de de diverse statistische onderwerpen waar je je tijdens de wiskundeles in verdiept hebt, zoals gemiddelde, mediaan, modus, standaardafwijking en dergelijke.

Hieronder staan wat websites met o.a. statistieken. Het is echter mogelijk dat jij, als sportliefhebber, veel betere websites weet om getallen te vinden. Gebruik die dan en vermeld dat duidelijk in je werkstuk.

http://www.sports-statistics.com/

http://atletiek.startpagina.be/

http://www.sportinglife.com/

http://www.voetbalstats.nl/

http://www.baseball-almanac.com/

http://www.wc-soccer.com/

ESPN Sportszone

CNN Sports Illustrated

FOX Sports

National Football League

National Basketball Association

Major League Baseball

Het Proces

De volgende stappen moeten gezet worden bij het uitvoeren van deze taak:

1. Zoek cijfers van je favoriete speler in drie sporten (voetbal, darten, autoracen, ...). Zorg voor spelers waarvan je voor minstens 5 jaar gegevens kunt vinden.

2. Bereken gemiddelde, mediaan en modus voor alle verzamelingen  getallen die je gebruikt.

3. Maak bij iedere speler grafieken.

4. Bepaal met behulp van je GR formules bij de resultaten om voorspellingen te kunnen geven.

5. Schrijf voor iedere speler een artikel waarin je zijn prestaties analyseert en waarin je zijn prestaties in het volgende seizoen voorspelt.