HOME
3H2
4HA1
4HA2
4HB2
5HA2
5HB1
5HB2
Jaaragenda
Rekenmachine
PTA 4H
PTA 5H
Pr.opdr. 4H
Webquests
Pr.opdr.
PWS 
Geschiedenis
Wiskunde
Links Wiskunde
De TAS
 

 

De Tering naar de Nering zetten


consumer
 

Inleidingself

Ooit zal het er van moeten komen. Je zult je zelf moeten redden en op eigen benen moeten staan. De gedachte daaraan is enerzijds wel uitdagend, maar aan de nadere kant een beetje beangstigend.

Je hebt de beslissing genomen onder moeders vleugels vandaan te gaan en op jezelf te gaan wonen. Hoe moet je dat nu aanpakken?

Je gaat het Internet gebruiken om je besluit positief te laten uitpakken. Je verzamelt informatie om de beschikbare hoeveelheid tijd, geld en ervaring zodanig in te zetten, dat je je echt onafhankelijk kunt gaan voelen.

couple
De Opdracht

Wat heb je nodig om je budget vast te stellen?

Je gaat op Internet informatie verzamelen over werk, appartementen, vervoer, opleiding en financiŽle planning. Er zijn bepaalde richtlijnen, waar je je aan moet houden, maar het belangrijkste is dat je je budget zo realistisch mogelijk plant en goed op de details let.

Ieder lid van je groepje moet een eigen budget vaststellen, want iedereen heeft andere doelen en plannen. Het is ook de bedoeling dat je de budgetten van de andere leden van je groepje controleert op haalbaarheid en juistheid. Als je commentaar hebt op de plannen van je groepsleden, dan vermeld je dat in je logboek met eventuele aanbevelingen.

Je mag uiteraard advies vragen aan je ouders of andere deskundigen vragen.

 

Het Processpendguide

Je moet een baan kiezen die bij je opleiding hoort. Je woning en je vervoer moeten binnen je financiŽle mogelijkheden passen. Dat betekent dat je budget realistisch moet zijn, je inkomen moet groter zijn dan of gelijk zijn aan je uitgaven, nooit omgekeerd.

1.    Zoek een baan behorend bij je opleiding en gebruik het bijbehorende salaris.

2.    Zoek vervoer (als je een auto kiest, dan moet je de maandelijkse kosten van de benodigde lening en de kosten van gebruik bepalen; als je voor Openbaar Vervoer kiest, dan moet je de woon-werk-kosten bepalen).

3.    Zoek een plek om te wonen (zoek een huis dat aan je dromen voldoet en bepaal daarbij de maandelijkse hypotheekkosten of huurkosten).

4.    Maak een uitgebalanceerd budget (daarvoor kun je in de bronnen hieronder of elders rekenschema's vinden; het verdient aanbeveling om met Excel een werkblad te maken). In het cirkeldiagram hiernaast staan de aanbevolen percentages voor de diverse uitgaven, zoals maximaal 32 % van je salaris voor hypotheek of huur, 18 % voor je auto, enz.

5.    Besluit of je nog verder wilt studeren (en denk dan aan de maandelijkse kosten).

6.    Noteer al je Internetbronnen.

 


Bronnenwhere to?

Hieronder volgen een aantal bronnen die je kunt gebruiken. Je mag echter zelf ook bronnen aandragen (mits duidelijk vermeld):

http://www.rabobank.nl/info/execute/node?node_id=222227

http://www.woningennet.nl/

http://vacature.overzicht.nl/

http://www.9292ov.nl/

http://www.hypotheker.nl/support/frameset.asp?site=hyp&surl=%2Fhyp%2Foverweegt%2Fwoonlasten%2Fbudgettering.asp&srow=95

http://www.nibud.nl/

http://www.fontys.nl/fit/

http://www.loonwijzer.nl/

http://content.monsterboard.nl/section422.asp